Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

News

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Ισαάκ Μιζάν

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε τον θάνατο του τελευταίου επιζήσα του Ολοκαυτώματος από την Άρτα, Ισαάκ Μιζάν, στις 28 Μαΐου 2021.

31.05.2021

Οι μάρτυρες του MOG για τη Μάχη της Κρήτης

Mε αφορμή την 80ή επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης το MOG τιμά τους Κρήτες μάρτυρες του Αρχείου, που μιλούν για αυτή και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους. Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα των συνεντεύξεων τους εδώ: https://www.occupation-memories.org/project/collection/memorialdays/battle-of-crete/index.html

20.05.2021

Συνέντευξη της Deutsche Welle με τον καθηγητή Νίκο Αποστολόπουλο

Ο διευθυντής του MOG απαντάει στις επιθέσεις κατά του προγράμματος για αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας της Κατοχής της Ελλάδας.

03.05.2021

Πρεμιέρα της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στις 12 Μαΐου 2021

Το πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" (MOG) σας προσκαλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της ομότιτλης ταινίας ντοκιμαντέρ. 

29.04.2021

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα"

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη δημοσίευση της ταινίας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη και ιστορική επιμέλεια Χάρη Αθανασιάδη.

01.04.2021

MOG: Η ακεραιότητα του Προγράμματος

Με αφορμή τις πολιτικές αιτιάσεις και επιθέσεις εναντίον του Προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) σε ελληνικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, οι οποίες επιδεικτικά μοιάζουν να αγνοούν την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία του έργου, θέλουμε να εκθέσουμε ακόμη μια φορά την πραγματικότητα και να ενημερώσουμε σχετικά το κοινό. 

19.03.2021

Βελτιωτικές αλλαγές στην ιστοσελίδα του Προγράμματος

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" έλαβαν χώρα εκτετάμενες βελτιωτικές προσαρμογές, τόσο ως προς τη λειτουργικότητα, όσο και ως προς το περιεχόμενο. Ως προς το τελευταίο έχουν δεχθεί επεξεργασία τα σημεία που αφορούν το λιμό , τις αποζημιώσεις και την έκταση της καταστροφής στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. 

18.03.2021

«Η ΓΣΑ θυμάται» σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» βραβεύεται στο διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»

Σε μια ψηφιακή τελετή βράβευσης, στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Heiko Maas, ανακοίνωσε ο ίδιος προσωπικά τους βραβευθέντες του εκπαιδευτικού διαγωνισμού «Μνήμη για το παρόν» που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας για τα Σχολεία του Εξωτερικού. Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκεται και το πρόγραμμα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Η ΓΣΑ θυμάται» ( https://dsa-erinnert.org/ ), το οποίο πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

26.02.2021

"Ψηφιακή εκδήλωση μνήμης" της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο

Με την ευκαιρία της 75ης επετείου από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο πραγματοποίησε από τις 8 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου2020 μια «ψηφιακή εκδήλωση μνήμης» για τη συμβολή της Ελλάδας στην πτώση του εθνικοσοσιαλισμού.

06.07.2020

Επίσκεψη μίας ομάδας μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Λυκείου του Διστόμου

Από τις 12 εώς τις 19 Δεκεμβρίου 2019 μια ομάδα μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Λυκείου του Διστόμου επισκέθφηκε το Βερολίνο.

18.12.2019

Ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό "Η φωνή της Ελλάδας"

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθ. Νίκος Αποστολόπουλος, μίλησε μαζί με τους ιστορικούς και συνεργάτες του προγράμματος, δρ. Άννα Μαρία Δρουμπούκη, δρ. Αντώνης Αντωνίου και Γιώργος Κλαπάκης, για το Αρχείο και την δημιουργεία και εξάπλωση εκπαιδευτικού υλικού σε ραδιοφωνική εκπομπή του Παναγιώτη Τσολιά στον σταθμό  Η φωνή της Ελλάδας .  

29.11.2019

Άρθρο στη "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο και την αξιοποίησή του στη σχολική εκπαίδευση και στις ανταλλαγές νέων

21/11/19  Η "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο και αναφέρεται στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού η οποία στοχεύει στην ένταξη του αρχείου "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στα εκπαιδευτικά συστήματα και στη μνημονική κουλτούρα των δύο χωρών. 

29.11.2019

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού σεναρίου "Παιδιά στην Κατοχή" στο συνέδριο «Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση: Αναπτύσσοντας μια οργανική και αποτελεσματική σχέση μεταξύ τους» στη Λαμία στις 22-24 Νοεμβρίου 2019

Στις 22-24 Νοεμβρίου 2019 θα παρουσιαστεί στη Λαμία στα πλαίσια του συνεδρίου "Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση: Αναπτύσσοντας μια οργανική σχέση μεταξύ τους" το εκπαιδευτικό σενάριο "Παιδιά στην Κατοχή"

20.11.2019

Εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 4 Οκτωβρίου 2019

Στις 4 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, Ημερίδα με θέμα « Το ψηφιακό αρχείο προφορικών μαρτυριών Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων». Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν σε φορείς που ασχολούνται με τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές και γενικότερα με τη μη τυπική εκπαίδευση στην Ελλάδα, το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» που διένεργήθηκε στο Freie Universität Berlin σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αρχείο προφορικών μαρτυριών που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού και οι παρούσες εργασίες για τη δημιουργία μιας ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την Ελλάδα και τη Γερμανία μέσω της αξιοποίησης του υλικού του Αρχείου. Στόχος της Ημερίδας ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης του Αρχείου και του εκπαιδευτικού υλικού στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές αλλά και στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση γενικότερα και να συζητηθούν αντίστοιχες προκλήσεις για την προσαρμογή και εξέλιξη του υλικού του Αρχείου.

23.09.2019

Επιστημονική διημερίδα στις 11-12 Οκτωβρίου 2019 στο ΕΚΠΑ

To Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου διοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2019 (Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ – Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30), με θέμα: Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» .

28.08.2019

Άρθρο στην "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο

Η "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο και αναφέρεται στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού η οποία στοχεύει στην ένταξη του αρχείου "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στα εκπαιδευτικά συστήματα και στη μνημονική κουλτούρα των δύο χωρών. 

20.03.2019

Παρουσίαση του Αρχείο στο πλαίσιο του προγράμματος συζητήσεων Απογεύματα με την Ιστορία στις 26 Μαρτίου

Η Άννα Μαρία Δρουμπούκη και ο Ιάσονας Χανδρινός, και οι δύο ιστορικοί στο πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», παρουσιάζουν το Αρχείο στο πλαίσιο του προγράμματος συζητήσεων  Απόγευμα με την Ιστορία  στις  26 Μαρτίου 2019, ώρα 5.30 μμ,  στην  Αίθουσα Ολομέλειας 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, Ατταλείας 2 και Ιερά Οδός, Αιγάλεω . Ο τίτλος της εισήγησής τους είναι  «Το ψηφιακό αρχείο προφορικών μαρτυριών Μνημες από την Κατοχή στην Ελλάδα: έρευνα, εκπαίδευση, συλλογική μνήμη» .

18.03.2019

Έκθεση για το workshop «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα και η διδακτική τους αξιοποίηση»

Στις 2 Μαρτίου 2019 οι υπεύθυνοι του προγράμματος διοργάνωσαν σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημόσια Ιστορία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου ένα επιστημονικό workshop, όπου υπήρχε η δυνατότηα να συζητηθεί η αξιοποίηση του αρχείου «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» για την εκπαίδευση. 

13.03.2019

Άρθρο παρουσίασης του Προγράμματος στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διεθνών Δραστηριοτήτων για τη Νεολαία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας – IJAB

Ενόψει της διενέργειας του 3ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας που έλαβε χώρα στην Κολωνία τον Οκτώβριο του 2018 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διεθνών Δραστηριοτήτων για τη Νεολαία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας – IJAB ένα άρθρο της οργανωτικής υπεύθυνης του Προγράμματος Οζενί Αθανασιάδου για το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα». Η IJAB υποστηρίζει και ενισχύει τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων.

08.01.2019