Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

News

Ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της από 28.05.2022 Ημερίδας με τίτλος «Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση» εκτυπώθηκε σε βιβλίο.

Ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της από 28.05.2022 Ημερίδας με τίτλο «Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση» εκτυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα (Δεκέμβριος 2023) και ήδη βρίσκεται στα χέρια των φίλων του προγράμματος.

20.02.2024

Δημοσίευση του συλλογικού τόμου των πρακτικών της από 28.05.2022 Ημερίδας με τίτλος «Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση»

Σας ενημερώνουμε ότι ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της από 28.05.2022 Ημερίδας με τίτλο «Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση», είναι στη διάθεση όλων μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου επιστημονικών εκδόσεων Refubium του Freie Universität Berlin.

07.11.2023

Σχολεία από το Αμβούργο, τη Βαυαρία, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη βραβεύονται στον μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) του Freie Universität Berlin

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Campus  Marienthal του Αμβούργου, Franz - Marc - Gymnasium  Markt Schwaben , Gymnasium Traben - Trarbach  και το Waldorfschule  Konstanz είναι οι νικητές του πρώτου σχολικού διαγωνισμού στη Γερμανία με τίτλο " Challenge  History - Remember  Hellas " για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ. Ο σχολικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2021 από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" ( MOG ), το οποίο εδρεύει στο Freie  Universit ä t  Berlin . Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεκμηρίωσης της Τοπογραφίας του Τρόμου στο Βερολίνο. Εκτός από τους βραβευθέντες μαθητές, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία, Α.Ε. Μάρα Μαρινάκη και η Sylvia  Groneick από το Τμήμα Πολιτισμού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

25.11.2022

Στον απόηχο της διαδικτυακής Ημερίδας της 28.05.2022

+++ UPDATE +++ Το Σάββατο, 28.05.2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: « To MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση »  

05.09.2022

28.05.2022: Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: "Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση"

Το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» ( Memories   of   the   Occupation   in   Greece  -  MOG ) του Freie Universität Berlin διοργανώνουν ημερίδα με θέμα:  «Το  MOG  ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση».

08.04.2022

Πέθανε σε ηλικία 92 χρονών ο Σταύρος Ζερμπίνος

Στις 16 Ιανουαρίου 2022 έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Ζερμπίνος, τελευταίος επιζών της θηριωδίας των Ναζί στο χωριό Δράκεια Πηλίου.

18.01.2022

Το ΜOG τιμά τον Κάρολο Παπούλια

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε στις 26.12.2021 τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια σε ηλικία 92 χρονών.

27.12.2021

Η Γιώτα Κολιοπούλου-Κωνσταντοπούλου θυμάται: Οι μαζικές εκτελέσεις στα Καλάβρυτα.

Με αφορμή την 13η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης της σφαγής των Καλαβρύτων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, το πρόγραμμα "Μνήμες της Κατοχής στην Ελλάδα" δημοσιεύει ένα απόσπασμα συνέντευξης της μάρτυρος Γιώτας Κολλιοπούλου, η οποία μιλάει για τα βιώματά της.

13.12.2021

Η συμμετοχή του MOG στην Επιμορφωτική Δράση: «Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας»

Τον κύκλο επιμορφωτικών δράσεων διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

29.11.2021

Το MOG συμμετέχει στην Επιμορφωτική Δράση: “Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας”

Το MOG  συμμετέχει στην Επιμορφωτική Δράση: “Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας” που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

18.11.2021

Συνέντευξη του καθηγητή Ν. Αποστολόπουλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο διευθυντής του προγράμματος "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα“, Νίκος Αποστολόπουλος, βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γερμανική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο της έκθεσης «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων». 

10.11.2021

Ρενάτο Μόρντο - Έκθεση στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών και η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου  τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι δυο συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων» , η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

04.11.2021

Προκήρυξη του διαγωνισμού "Challenge History – Remember Hellas“ για γερμανόφωνα σχολεία

Μα θητές και μαθήτριες στη Γερμανία καλούνται να εξερευνήσουν την ιστορία της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα – ένα σε μεγάλο βαθμό άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας της χώρας.

01.11.2021

Πρεμιέρα της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στα γερμανικά

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα", σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη και ιστορική επιμέλεια Χάρη Αθανασιάδη, θα προβληθεί σε γερμανική μεταγλώττιση.

06.10.2021

Διάλογος για την Προφορική Ιστορία στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στις 18:00-20:30, η Πρωτοβουλία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) διοργανώνουν διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία.  Σύνδεσμος παρακολούθησης  zoom , η εκδήλωση θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και στη σελίδα των ΟΠΙ στα μέσα μαζικής δικτύωσης  εδώ .  

06.10.2021

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" σε γερμανική μεταγλώττιση

Η γερμανική έκδοση της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" είναι πλέον διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ.

22.08.2021

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Ισαάκ Μιζάν

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε τον θάνατο του τελευταίου επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος από την Άρτα, Ισαάκ Μιζάν, στις 28 Μαΐου 2021.

31.05.2021

Οι μάρτυρες του MOG για τη Μάχη της Κρήτης

Mε αφορμή την 80ή επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, το MOG τιμά τους Κρήτες μάρτυρες του Αρχείου οι οποίοι μιλούν για αυτήν και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους. Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα των συνεντεύξεών τους εδώ:

20.05.2021

Συνέντευξη της Deutsche Welle με τον καθηγητή Νίκο Αποστολόπουλο

Ο διευθυντής του MOG απαντάει στις επιθέσεις κατά του προγράμματος για αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας της Κατοχής της Ελλάδας.

03.05.2021