Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

News

Διάλογος για την Προφορική Ιστορία στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στις 18:00-20:30, η Πρωτοβουλία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) διοργανώνουν διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία.  Σύνδεσμος παρακολούθησης  zoom , η εκδήλωση θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και στη σελίδα των ΟΠΙ στα μέσα μαζικής δικτύωσης  εδώ .  

06.10.2021

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" σε γερμανική μεταγλώττιση

Η γερμανική έκδοση της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" είναι πλέον διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ.

22.08.2021

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Ισαάκ Μιζάν

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε τον θάνατο του τελευταίου επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος από την Άρτα, Ισαάκ Μιζάν, στις 28 Μαΐου 2021.

31.05.2021

Οι μάρτυρες του MOG για τη Μάχη της Κρήτης

Mε αφορμή την 80ή επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, το MOG τιμά τους Κρήτες μάρτυρες του Αρχείου οι οποίοι μιλούν για αυτήν και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους. Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα των συνεντεύξεών τους εδώ: https://www.occupation-memories.org/project/collection/memorialdays/battle-of-crete/index.html

20.05.2021

Συνέντευξη της Deutsche Welle με τον καθηγητή Νίκο Αποστολόπουλο

Ο διευθυντής του MOG απαντάει στις επιθέσεις κατά του προγράμματος για αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας της Κατοχής της Ελλάδας.

03.05.2021

Πρεμιέρα της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στις 12 Μαΐου 2021

Το πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" (MOG) σας προσκαλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της ομότιτλης ταινίας ντοκιμαντέρ. 

29.04.2021

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα"

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη δημοσίευση της ταινίας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη και ιστορική επιμέλεια Χάρη Αθανασιάδη.

01.04.2021

MOG: Η ακεραιότητα του Προγράμματος

Με αφορμή τις πολιτικές αιτιάσεις και επιθέσεις εναντίον του Προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) σε ελληνικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, οι οποίες επιδεικτικά μοιάζουν να αγνοούν την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία του έργου, θέλουμε να εκθέσουμε ακόμη μια φορά την πραγματικότητα και να ενημερώσουμε σχετικά το κοινό. 

19.03.2021

Βελτιωτικές αλλαγές στην ιστοσελίδα του Προγράμματος

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" έλαβαν χώρα εκτετάμενες βελτιωτικές προσαρμογές, τόσο ως προς τη λειτουργικότητα, όσο και ως προς το περιεχόμενο. Ως προς το τελευταίο έχουν δεχθεί επεξεργασία τα σημεία που αφορούν το λιμό , τις αποζημιώσεις και την έκταση της καταστροφής στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. 

18.03.2021

«Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) θυμάται» σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» βραβεύεται στον διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»

Σε μια ψηφιακή τελετή βράβευσης, στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Heiko Maas, ανακοίνωσε ο ίδιος προσωπικά τους βραβευθέντες του εκπαιδευτικού διαγωνισμού «Μνήμη για το παρόν» που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας για τα Σχολεία του Εξωτερικού. Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκεται και το πρόγραμμα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Η ΓΣΑ θυμάται» ( https://dsa-erinnert.org/ ), το οποίο πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

26.02.2021

"Ψηφιακή εκδήλωση μνήμης" της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο

Με την ευκαιρία της 75ης επετείου από τη λήξη του Β΄ Π. Π., η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο πραγματοποίησε από τις 8 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2020 μια «ψηφιακή εκδήλωση μνήμης» για τη συμβολή της Ελλάδας στην πτώση του εθνικοσοσιαλισμού.

06.07.2020

Επίσκεψη στο Βερολίνο ομάδας μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (ΓΣΑ) και του Λυκείου του Διστόμου

Από τις 12 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2019 μια ομάδα μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Λυκείου του Διστόμου επισκέφθηκε το Βερολίνο.

18.12.2019

Ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό "Η φωνή της Ελλάδας"

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής Νίκος Αποστολόπουλος, μίλησε μαζί με τους ιστορικούς και συνεργάτες του προγράμματος, Δρ. Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Δρ. Αντώνη Αντωνίου και Γιώργο Κλαπάκη σε ραδιοφωνική εκπομπή του Παναγιώτη Τσολιά στον σταθμό "Η φωνή της Ελλάδας". Ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η δημιουργία και η εξάπλωση εκπαιδευτικού υλικού.

29.11.2019

Άρθρο στη "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο και την αξιοποίησή του στη σχολική εκπαίδευση, όπως, επίσης, και τα προγράμματα ανταλλαγής νέων

Η εφημερίδα "Καθημερινή" (23/11/2019) παρουσιάζει το Αρχείο και αναφέρεται στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού η οποία στοχεύει στην ένταξη του αρχείου "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στα εκπαιδευτικά συστήματα και στη μνημονική κουλτούρα των δύο χωρών. 

29.11.2019

Παρουσίαση του εκπαιδευτικού σεναρίου "Παιδιά στην Κατοχή" στο συνέδριο «Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση: Αναπτύσσοντας μια οργανική και αποτελεσματική σχέση μεταξύ τους».

Στις 22-24 Νοεμβρίου 2019 παρουσιάστηκε στη Λαμία στο πλαίσιο του συνεδρίου "Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση: Αναπτύσσοντας μια οργανική σχέση μεταξύ τους" το εκπαιδευτικό σενάριο "Παιδιά στην Κατοχή".

20.11.2019

Εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στις 4 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, ημερίδα με θέμα «Το ψηφιακό αρχείο προφορικών μαρτυριών " Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα"  στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων». Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" σε φορείς που ασχολούνται με τις ελληνογερμανικές ανταλλαγές και γενικότερα με τη μη τυπική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Στη δημιουργία του προγράμματος πρωτοστάτησε το Freie Universität Berlin σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικότερα, έγινε παρουσίαση  του Αρχείου προφορικών μαρτυριών  το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού, καθώς και εργασιών οι οποίες συνδέονται με τη δημιουργία μιας ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την Ελλάδα και τη Γερμανία μέσω της αξιοποίησης του υλικού του Αρχείου. Στόχος της ημερίδας ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης του Αρχείου και του εκπαιδευτικού υλικού στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές αλλά, και στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση γενικότερα και να συζητηθούν αντίστοιχες προκλήσεις για την προσαρμογή και εξέλιξη του υλικού του Αρχείου.

23.09.2019

Επιστημονική διημερίδα στο ΕΚΠΑ

To Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, διοργάνωσαν επιστημονική διημερίδα στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2019 (Κεντρικό κτήριο ΕΚΠΑ – Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30), με θέμα: Μνήμη, μαρτυρία και η ψηφιακή προσέγγιση της ιστορίας: το Αρχείο «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» .

28.08.2019

Άρθρο στην "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο

Η "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο και αναφέρεται στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού η οποία στοχεύει στην ένταξη του αρχείου "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στα εκπαιδευτικά συστήματα και στη μνημονική κουλτούρα των δύο χωρών. 

20.03.2019

Παρουσίαση του Αρχείου στο πλαίσιο του προγράμματος συζητήσεων 'Απόγευμα με την Ιστορία'

Η Άννα Μαρία Δρουμπούκη και ο Ιάσονας Χανδρινός, και οι δύο ιστορικοί στο πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», παρουσιάζουν το Αρχείο στο πλαίσιο του προγράμματος συζητήσεων  Απόγευμα με την Ιστορία  στις  26 Μαρτίου 2019, ώρα 5.30 μμ,  στην  Αίθουσα Ολομέλειας 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, Ατταλείας 2 και Ιερά Οδός, Αιγάλεω . Ο τίτλος της εισήγησής τους είναι  «Το ψηφιακό αρχείο προφορικών μαρτυριών Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα: έρευνα, εκπαίδευση, συλλογική μνήμη» .

18.03.2019