Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

News

Η συμμετοχή του MOG στην Επιμορφωτική Δράση: «Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας»

Τον κύκλο επιμορφωτικών δράσεων διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

29.11.2021

Το MOG συμμετέχει στην Επιμορφωτική Δράση: “Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας”

Το MOG  συμμετέχει στην Επιμορφωτική Δράση: “Στα φτερά της Ιστορίας: Μαγνητικοί Κύκλοι της Δευτέρας” που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

18.11.2021

Συνέντευξη του καθηγητή Ν. Αποστολόπουλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο διευθυντής του προγράμματος „Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα“, Νίκος Αποστολόπουλος, βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε η Γερμανική Σχολή Αθηνών στο πλαίσιο της έκθεσης «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων». 

10.11.2021

Ρενάτο Μόρντο - Έκθεση στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

"Η Γερμανική Σχολή Αθηνών και η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου  τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι δυο συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων» , η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών."

04.11.2021

Προκήρυξη του διαγωνισμού „Challenge History – Remember Hellas“ για γερμανόφωνα σχολεία

Μα θητές και μαθήτριες στη Γερμανία καλούνται να εξερευνήσουν την ιστορία της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα – ένα σε μεγάλο βαθμό άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας της χώρας.

01.11.2021

Πρεμιέρα της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στα γερμανικά

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα", σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη και ιστορική επιμέλεια Χάρη Αθανασιάδη, θα προβληθεί σε γερμανική μεταγλώττιση.

06.10.2021

Διάλογος για την Προφορική Ιστορία στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στις 18:00-20:30, η Πρωτοβουλία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) διοργανώνουν διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία.  Σύνδεσμος παρακολούθησης  zoom , η εκδήλωση θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και στη σελίδα των ΟΠΙ στα μέσα μαζικής δικτύωσης  εδώ .  

06.10.2021

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" σε γερμανική μεταγλώττιση

Η γερμανική έκδοση της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" είναι πλέον διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ.

22.08.2021

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Ισαάκ Μιζάν

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε τον θάνατο του τελευταίου επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος από την Άρτα, Ισαάκ Μιζάν, στις 28 Μαΐου 2021.

31.05.2021

Οι μάρτυρες του MOG για τη Μάχη της Κρήτης

Mε αφορμή την 80ή επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, το MOG τιμά τους Κρήτες μάρτυρες του Αρχείου οι οποίοι μιλούν για αυτήν και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους. Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα των συνεντεύξεών τους εδώ: https://www.occupation-memories.org/project/collection/memorialdays/battle-of-crete/index.html

20.05.2021

Συνέντευξη της Deutsche Welle με τον καθηγητή Νίκο Αποστολόπουλο

Ο διευθυντής του MOG απαντάει στις επιθέσεις κατά του προγράμματος για αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας της Κατοχής της Ελλάδας.

03.05.2021

Πρεμιέρα της ταινίας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στις 12 Μαΐου 2021

Το πρόγραμμα "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" (MOG) σας προσκαλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της ομότιτλης ταινίας ντοκιμαντέρ. 

29.04.2021

Η ταινία "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα"

Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη δημοσίευση της ταινίας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη και ιστορική επιμέλεια Χάρη Αθανασιάδη.

01.04.2021

MOG: Η ακεραιότητα του Προγράμματος

Με αφορμή τις πολιτικές αιτιάσεις και επιθέσεις εναντίον του Προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) σε ελληνικά ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο, οι οποίες επιδεικτικά μοιάζουν να αγνοούν την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία του έργου, θέλουμε να εκθέσουμε ακόμη μια φορά την πραγματικότητα και να ενημερώσουμε σχετικά το κοινό. 

19.03.2021

Βελτιωτικές αλλαγές στην ιστοσελίδα του Προγράμματος

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" έλαβαν χώρα εκτετάμενες βελτιωτικές προσαρμογές, τόσο ως προς τη λειτουργικότητα, όσο και ως προς το περιεχόμενο. Ως προς το τελευταίο έχουν δεχθεί επεξεργασία τα σημεία που αφορούν το λιμό , τις αποζημιώσεις και την έκταση της καταστροφής στην Ελλάδα από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. 

18.03.2021

«Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) θυμάται» σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» βραβεύεται στον διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»

Σε μια ψηφιακή τελετή βράβευσης, στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Heiko Maas, ανακοίνωσε ο ίδιος προσωπικά τους βραβευθέντες του εκπαιδευτικού διαγωνισμού «Μνήμη για το παρόν» που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας για τα Σχολεία του Εξωτερικού. Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκεται και το πρόγραμμα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Η ΓΣΑ θυμάται» ( https://dsa-erinnert.org/ ), το οποίο πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

26.02.2021

"Ψηφιακή εκδήλωση μνήμης" της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο

Με την ευκαιρία της 75ης επετείου από τη λήξη του Β΄ Π. Π., η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο πραγματοποίησε από τις 8 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2020 μια «ψηφιακή εκδήλωση μνήμης» για τη συμβολή της Ελλάδας στην πτώση του εθνικοσοσιαλισμού.

06.07.2020

Επίσκεψη στο Βερολίνο ομάδας μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (ΓΣΑ) και του Λυκείου του Διστόμου

Από τις 12 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2019 μια ομάδα μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Λυκείου του Διστόμου επισκέφθηκε το Βερολίνο.

18.12.2019

Ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό "Η φωνή της Ελλάδας"

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής Νίκος Αποστολόπουλος, μίλησε μαζί με τους ιστορικούς και συνεργάτες του προγράμματος, Δρ. Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Δρ. Αντώνη Αντωνίου και Γιώργο Κλαπάκη σε ραδιοφωνική εκπομπή του Παναγιώτη Τσολιά στον σταθμό "Η φωνή της Ελλάδας". Ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η δημιουργία και η εξάπλωση εκπαιδευτικού υλικού.

29.11.2019

Άρθρο στη "Καθημερινή" παρουσιάζει το Αρχείο και την αξιοποίησή του στη σχολική εκπαίδευση, όπως, επίσης, και τα προγράμματα ανταλλαγής νέων

Η εφημερίδα "Καθημερινή" (23/11/2019) παρουσιάζει το Αρχείο και αναφέρεται στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού η οποία στοχεύει στην ένταξη του αρχείου "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στα εκπαιδευτικά συστήματα και στη μνημονική κουλτούρα των δύο χωρών. 

29.11.2019