Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

Το Αρχείο

Online Αρχείο "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" - Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη με το μάρτυρα Ιωάννη-Κλεμανσώ Φιλιππάκη

Online Αρχείο "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" - Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη με το μάρτυρα Ιωάννη-Κλεμανσώ Φιλιππάκη

Η συλλογή περιέχει 93 αφηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν τη γερμανική Κατοχή της Ελλάδας. Πρόκειται για αφηγήσεις που ακολουθούν τη βιογραφική-αφηγηματική μέθοδο της προφορικής ιστορίας.

Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αντιστασιακοί, επιζώντες αντιποίνων καθώς και καταναγκαστικοί εργάτες στη Γερμανία. Οι συνεντεύξεις καταγράφουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την καθημερινότητα της Κατοχής, τη διαφυγή, τις διώξεις των Εβραίων, τη συνεργασία με τους Γερμανούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα αντίποινα, τις μαζικές δολοφονίες και την Αντίσταση. Οι αναφορές προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κάποιες απο τις συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στο Ισραήλ και στο Βερολίνο.

Οι μάρτυρες αφηγούνται την εμπειρία τους από την περίοδο αλλά και τις όψεις της ζωής τους μετά το 1945, αναφέρονται στην συνολική πορεία της ζωής τους, στις οικογένειές τους και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι αφηγήσεις επικεντρώνονται στους διωγμούς, στις σφαγές που έλαβαν χώρα στα «μαρτυρικά χωριά και πόλεις», στις εκτοπίσεις στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και στην εμπειρία της Αντίστασης και της καθημερινότητας στις πόλεις.

Οι αφηγήσεις τους βιντεοσκοπήθηκαν, απομαγνητοφωνήθηκαν και μεταφράστηκαν στα γερμανικά. Το υλικό των συνεντεύξεων έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής επεξεργασίας και συμπληρώθηκε με λέξεις-κλειδιά, περιεχόμενα και καταλόγους, καθώς και με σύντομα βιογραφικά σημειώματα, πρωτόκολλα συνεντεύξεων και επεξηγηματικά κείμενα. Ένα σημαντικό πρόσθετο στοιχείο του Αρχείου είναι επίσης ο αλφαβητικός θησαυρός, που περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 λήμματα.

Το Αρχείο διαφυλάσσει τις αφηγήσεις αυτές για το μέλλον και τις θέτει στη διάθεση της εκπαίδευσης και της έρευνας. Παρακαλώ, πραγματοποιείστε εγγραφή, για να μπορέσετε να δείτε τις συνεντεύξεις.