Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

3. Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη χρήση της Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα – Εκπαιδευτική Πλατφόρμα» θα πρέπει αρχικά να κάνετε εγγραφή σε αυτήν και να συμφωνήσετε με τους όρους χρήσης του ψηφιακού περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των συνεντευξιαζόμενων. Στη συνέχεια θα λάβετε έναν σύνδεσμο μέσω email, με τον οποίο μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας. Με το όνομα χρήστη που θα λάβετε και τον κωδικό πρόσβασης που θα δημιουργήσετε θα έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στο (εκπαιδευτικό) υλικό.
Αν εγγραφείτε με την ιδιότητα του/της «καθηγητή/καθηγήτριας», έχετε πρόσβαση σε επιπλέον λειτουργίες όπως: δημιουργία ομάδων (Οι ομάδες μου), δυνατότητα αποθήκευσης και σχολιασμού των δραστηριοτήτων όπως και δημιουργία νέων δραστηριοτήτων.
Εκπαιδευόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσωπική εγγραφή στην Εκπαιδευτική Πλατφόρμα καθώς οι εκπαιδευτές του αντίστοιχου εκπαιδευτικού φορέα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ανώνυμους κωδικούς πρόσβασης για μαθητευόμενους. Περισσότερα εδώ: https://www.occupation-memories.org/faq/help-platform/index.html και εδώ:  
https://www.occupation-memories.org/bildung/index.html 

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι το Aρχείο και η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα λειτουργούν ως δυο ανεξάρτητα συστήματα. Απαιτείται ξεχωριστή εγγραφή / είσοδος στο κάθε σύστημα.

Η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες: «Παιδιά στην Κατοχή», «Στρατόπεδα συγκέντρωσης», «Αντίσταση», «Αντίποινα και μαζικές σφαγές», «Καθημερινή Ζωή» και «Ολοκαύτωμα/Σοά». Σε κάθε θέμα αντιστοιχούν ένα εισαγωγικό κείμενο και δυο ως τέσσερις μαρτυρίες- συνεντεύξεις, που δίνουν τη δυνατότητα μιας πολύπλευρης σκοπιάς πάνω στο θέμα. Για κάθε συνέντευξη υπάρχουν δραστηριότες οι οποίες συνοδεύονται από ιστορικές πηγές, ένα παράθυρο εργασίας, ένα σύντομο βιογραφικό και έναν χάρτη με τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή του συγκεκριμένου μάρτυρα.

 

Δύο μάρτυρες μιλάνε για το θέμα Παιδιά στην Κατοχή:

Δήμητρα Ρουμπέση. Βομβαρδισμοί - Πείνα - Αντίσταση – Καθημερινότητα (18 λ.)

Δήμητρα Παυλίδου. Αντίσταση - Καθημερινότητα - Βία – Σχολείο (23 λ.)

 

Δύο μάρτυρες αφηγούνται τα βιώματά τους σε Στρατόπεδα συγκέντρωσης:

Ελένη Σαββατιανού-Γεωργαντά. Τόποι Εγκλεισμού και Μαρτυρίου στην Ελλάδα: Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (22 λ.)

Λουκάς Κόκκινος. Όμηρος στα στρατόπεδα Χαϊδαρίου και Γερμανίας του Γ' Ράιχ (19 λ.)

 

Δυο μάρτυρες περιγράφουν τη συμμετοχή τους στην Αντίσταση:

Πλουσία Λιακατά. Αντίσταση - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΕΟΝ – Άρης (40 λ.)

Μηνάς Σαμπετάι. Βόλος - Κατοχή - Αντίσταση - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ – Εβραίοι (41 λ.)

 

Δύο μάρτυρες εξιστορούν τα βιώματα τους και μιλούν για τα Αντίποινα και τις μαζικές σφαγές:

Αργύρης Σφουντούρης. Σφαγή Διστόμου - Το χωριό Πεσταλότσι - Αποζημιώσεις και ηθική αποκατάσταση των θυμάτων (36 λ.)

Γιώτα Κολιοπούλου Κωνσταντοπούλου. Αντίποινα (56 λ.)

 

Δύο μάρτυρες μιλούν για την Καθημερινή Ζωή:

Άλκη Ζέη. Καθημερινή Ζωή στην Κατοχή – Πείνα (26 λ.)

Τίτος Πατρίκιος. Καθημερινή Ζωή στην Κατοχή - Πείνα – Αντίσταση (35 λ.)

 

 

Τέσσερις μάρτυρες μιλούν για το Ολοκαύτωμα/Σοά:

Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο. Κρυμμένο εβραιόπουλο στην Κατοχή – Θεσσαλονίκη (34 λ.)

Μηνάς Σαμπετάι. Εβραίοι στην Αντίσταση – Βόλος (35 λ.)

Μωσέ Αελιών. (38 λ.)

Μίμης Μπέζας. Θεσσαλονίκη - Διαφυγή στη Μέση Ανατολή - Εβραϊκές περιουσίες (50 λ.)

Τα εισαγωγικά κείμενα για κάθε ενότητα εξηγούν το βασικό περιεχόμενο και το διδακτικό σενάριο αυτής. Βοηθούν έτσι την ένταξη του θέματος σε ένα ιστορικό πλαίσιο και παρουσιάζουν για πρώτη φορά τον/την μάρτυρα.

Στην επιλογή των κατάλληλων βιογραφιών για το μάθημα και την ομάδα σας μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το διδακτικό σχόλιο δίπλα από το όνομα του/της αφηγητή/αφηγήτριας (σύμβολο: (i)). 

Οι ταινίες με τις συνεντεύξεις των μαρτύρων που αφηγούνται την εμπειρία τους από τα χρόνια της κατοχής είναι η κεντρική πηγή της πλατφόρμας «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα». Διατίθενται σε τρία επίπεδα ποιότητας: σε τυπική ανάλυση (480p), σε υψηλότερη (720p) – συνίσταται για προβολή σε πλήρη οθόνη και σε χαμηλότερη (240p) – συνίσταται σε περίπτωση αδύναμης σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Κάτω από το βίντεο θα βρείτε την επισκόπηση των κεφαλαίων και την απομαγνητοφώνηση. Μπορείτε να «κινηθείτε» στο βίντεο μέσω της μπάρας πλοήγησης, της επισκόπησης κεφαλαίων ή της απομαγνητοφώνησης.

Αποσπάσματα συνεντεύξεων

Όταν βρίσκεστε στις δραστηριότητες μπορείτε με το «αποθήκευση αποσπάσματος» (σύμβολο ψαλιδιού μέσα στο videoplayer) να διαλέξετε ένα απόσπασμα της συνέντευξης και να το προσθέσετε στο παράθυρο εργασίας.

Θα βρείτε το απόσπασμα που έχετε διαλέξει στο: «Τα συμπεράσματά μου». Στη συνέχεια μπορείτε να το ενσωματώσετε ως κομμάτι της παρουσίασης σας.

Προβολή του βίντεο

Οι μαθητές/τριες μπορούν να δουν το βίντεο μεμονωμένα, σε δυάδες σε PC/tablet/smartphone ή και μέσω προτζέκτορα μαζί με ολόκληρη την τάξη. Σε περίπτωση δουλειάς στον υπολογιστή οι δραστηριότητες μπορούνε να επεξεργάζονται απευθείας στο παράθυρο εργασίας, ενώ εναλλακτικά σε εκτυπωμένα φύλλα εργασίας.

Η προσωπική προβολή στην αίθουσα Η/Υ ή στο σπίτι δίνει τη δυνατότητα διαλειμμάτων για σημειώσεις και επαναπροβολή μεμονωμένων αποσπασμάτων. Δίνει τη δυνατότητα μιας πιο ενεργητικής ενασχόλησης με το βίντεο, που από πολλούς και πολλές χαρακτηρίστηκε πιο προσωπική και συναισθηματικά έντονη.

Η κοινή προβολή (στην τάξη) συνίσταται σε περίπτωση που για παράδειγμα η αίθουσα Η/Υ δεν είναι διαθέσιμη. Τα βίντεο μπορούν να προβληθούν και ανά κεφάλαιο, ώστε οι μαθητές/τριες να μπορούν να λύνουν απευθείας τις απορίες τους.

Επεξεργάζεστε την εκάστοτε δραστηριότητα απευθείας στο παράθυρο εργασίας που σας εμφανίζεται μόλις την επιλέξετε. Αν εισάγετε κείμενο, αυτό αποθηκεύεται αυτόματα.

Κάνοντας κλικ στο «Υλικό» εμφανίζονται οι πηγές (εικόνες, κείμενα ή βίντεο) που είναι απαραίτητες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Κάνοντας κλικ στο σύμβολο με το συνδετήρα μπορείτε να εισάγετε μια πηγή (μαζί με τη λεζάντα της) στο παράθυρο εργασίας.

Επομένως στο παράθυρο εργασίας μπορείτε να εισάγετε κείμενο αλλά και πηγές ή αποσπάσματα από την απομαγνητοφώνηση.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να εισάγετε ένα απόσπασμα από το βίντεο (σύμβολο με το ψαλίδι στο μενού του videoplayer) και να παίξετε μόνο το συγκεκριμένο απόσπασμα στην παρουσίαση των συμπερασμάτων σας. Ανοίξτε το παράθυρο εργασίας σε πλήρη οθόνη, ώστε να έχετε περισσότερο χώρο κατά την επεξεργασία. Όλες οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα και μπορείτε να συνεχίσετε την επεξεργασία όποια στιγμή και σε οποιαδήποτε συσκευή θέλετε. Στο «Τα συμπεράσματά μου» μπορείτε να δείτε, να παρουσιάσετε και να εκτυπώσετε όλα τα αποτελέσματα των εργασιών σας.

Τα συμπεράσματά μου

Στο «Τα συμπεράσματά μου» θα βρείτε σε επισκόπηση όλο το περιεχόμενο που έχετε εισάγει στο παράθυρο εργασίας σε όλες τις δραστηριότητες. Σε αυτό το σημείο της πλατφόρμας έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα φάκελο συμπερασμάτων, τον οποίο μπορείτε να παρουσιάσετε, να αποθηκεύσετε σε pdf, να στείλετε μέσω mail ή να εκτυπώσετε. Για να πλαισιώσετε τα συμπεράσματά σας, μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα εξώφυλλο, μια εισαγωγή και ένα συμπέρασμα. Αυτή τη λειτουργία ενδείκνυται επίσης για την προετοιμασία μιας γραπτής εργασίας ή επίσημης παρουσίασης.

Αν είστε μέλος μιας ομάδας εργασίας, τα συμπεράσματά σας γίνονται ορατά για τον/την καθηγητή/τρια σας, μόλις τα προσθέσετε στο φάκελο συμπερασμάτων.

Η λειτουργία «Τα συμπεράσματά μου» προωθεί με ιδιαίτερο τρόπο την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων. Οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορούν να μοιραστούν με την τάξη τους, μέσω προτζέκτορα ή εκτυπωμένης μορφής. Έτσι προωθείται μια παραγωγική δραστηριότητα κατά το τέλος της ενασχόλησης με την online εφαρμογή «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα – Εκπαιδευτική Πλατφόρμα».

Αν έχετε δημιουργήσει ομάδες εργασίας, μπορείτε στο «Οι ομάδες μου» να βρείτε κάτω από το όνομα της εκάστοτε ομάδας τα συμπεράσματά της, εφόσον τα μέλη της τα έχουν συμπεριλάβει στο φάκελο συμπερασμάτων. Οι μαθητές/τριες στη συνέχεια μπορούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους μέσω προτζέκτορα ή φύλλων εργασίας. Εναλλακτικά μπορείτε να συγκεντρώσετε τους φακέλους συμπερασμάτων σε μορφή pdf και να τα χρησιμοποιήσετε για την αξιολόγηση του μαθητή.

Σε κάθε δραστηριότητα, κάνοντας κλικ στο «Υλικό» θα βρείτε πρόσθετες πηγές (κείμενα, φωτογραφίες κ.α.) απαραίτητες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μπορείτε να εισάγετε μια πηγή στο παράθυρο εργασίας, εκείνη θα προστεθεί με τη λεζάντα της. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αποσπάσματα από την απομαγνητοφώνηση με αυτόν τον τρόπο: επιλέγετε το απόσπασμα που θέλετε και κάνετε αντιγραφή (Ctrl+c) και επικόλληση (Ctrl+v).

Μπορείτε να διαφοροποιήσετε το φίλτρο των υλικών, με το να αναζητήσετε όλο το υλικό για ένα βίντεο ή όλο το υλικό του περιβάλλοντος μάθησης. Επιπλέον μπορείτε να αναζητήσετε στο «Υλικό» ανά τύπο υλικού, π.χ. μόνο φωτογραφίες ή κείμενα.

Σύντομο βιογραφικό

Το σύντομο βιογραφικό απεικονίζει σε έναν χάρτη τους σημαντικότερους σταθμούς ζωής του ατόμου κατά τη διάρκεια της Κατοχής και μετά, οι οποίοι εξηγούνται στη συνέχεια πιο λεπτομερώς σε ένα κείμενο. Το βιογραφικό μπορεί να εκτυπωθεί σε μορφή pdf.

Λεξικό

Το λεξικό εξηγεί περίπου 180 σημαντικές έννοιες γύρω από τον εθνικοσοσιαλισμό και τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα.

Χρονολόγιο

Το χρονολόγιο περιέχει πάνω από 150 σημαντικά γεγονότα της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα μεταξύ 1941-1944.

Αναζήτηση

Στην Αναζήτηση μπορείτε να ψάξετε για λέξεις/κλειδιά. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται ταξινομημένα στους διάφορους τομείς της ψηφιακής πλατφόρμας (δραστηριότητες, υλικό, λεξικό, χρονολόγιο κ.ο.κ.).

Ως εκπαιδευτικός μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδες για τους/τις μαθητές/τριές σας. Οι στόχοι της συγκεκριμένης λειτουργίας είναι:

  • οι μαθητές/τριες να μην πρέπει να κάνουν εγγραφή ονομαστικά, αλλά να μπορούν να ξεκινήσουν απευθείας με τις δραστηριότητες (αφού θα διαθέτουν ήδη κωδικό πρόσβασης)
  • να έχετε πρόσβαση στα αποτελέσματα των μαθητών/τριών σας (εφόσον τα έχουν συμπεριλάβει στο φάκελο συμπερασμάτων) και
  • να μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας δραστηριότητες για την τάξη σας.

Για να δημιουργήσετε μια ομάδα εργασίας πρέπει πρώτα να της δώσετε ένα όνομα (π.χ. το όνομα του σχολείου σε συντομογραφία+το όνομα της τάξης) και να ορίσετε τον αριθμό ατόμων της ομάδας. Αυτόματα λαμβάνετε μια λίστα με ξεχωριστούς κωδικούς για κάθε μέλος, ενώ μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ονόματα χρηστών με τα ονόματα των μαθητών/τριών σας. Η εφαρμογή θα σας ενημερώσει αν ένα όνομα χρήστη υπάρχει ήδη. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να προσθέσετε έναν αριθμό (πχ. nicos2).

Σας προτείνουμε να εκτυπώσετε τη λίστα απευθείας, ώστε κάθε μέλος της ομάδας να λάβει τον κωδικό πρόσβασης και να μπορεί να ενεργοποιήσει το λογαριασμό του/της. Στο μάθημα οι μαθητές/τριες μπαίνουν στην πλατφόρμα απευθείας με τον κωδικό που τους έχει δοθεί και ξεκινούν με τις δραστηριότητες. Κάθε άτομο μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει μόνο του/της τον κωδικό πρόσβασης που έλαβε. Σε περίπτωση απώλειας του κωδικού μπορείτε εσείς να δημιουργήσετε έναν νέο κωδικό για κάθε λογαριασμό.

Αν το επιθυμούν μπορούν οι μαθητές/τριες να κάνουν την εγγραφή και μόνοι/ες τους (με τα προσωπικά τους email). Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προσκαλέσετε κάθε άτομο σε μια ομάδα και εκείνο να αποδεχτεί την πρόσκληση μέσω του λογαριασμού που έχει δημιουργήσει.

Κάνοντας κλικ στο «Οι ομάδες μου» μπορείτε να δείτε τα συμπεράσματα των μαθητών/τριών σας, να τους δώσετε τη δυνατότητα να τα παρουσιάσουν ή να τα εκτυπώσουν. Για να σας είναι ορατά τα συμπεράσματά τους, εκείνοι/ες θα πρέπει να έχουν συμπεριλάβει τα συμπεράσματά τους στο φάκελο συμπερασμάτων.

Αναζήτηση δραστηριοτήτων

Στην «Αναζήτηση δραστηριοτήτων μπορείτε να αναζητήσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα των θεματικών ενοτήτων. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εισάγετε λέξεις/κλειδιά και θα εμφανιστούν όλες οι δραστηριότητες που εμπεριέχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται και τα διδακτικά σχόλια για κάθε δραστηριότητα. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στη λίστα ανά θέμα και όρο ή να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση από το μενού για όλα τα κείμενα όλων των δραστηριοτήτων. Επιπλέον μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητες που έχετε αποθηκεύσει με τα σχόλια που έχετε προσθέσει, όπως και να επεξεργαστείτε τα σχόλιά σας. 

Οι δραστηριότητές μου

Ως εκπαιδευτικός μπορείτε πέρα από τις δραστηριότητες που προσφέρει η εκπαιδευτική πλατφόρμα, να δημιουργήσετε και δικές σας δραστηριότητες για τις ομάδες που έχετε δημιουργήσει. Για να το κάνετε αυτό, κάνετε κλικ στο στο «δημιουργία δικής μου δραστηριότητας», επιλέξτε σε ποιο κεφάλαιο ανήκει η άσκηση, προσθέστε έναν τίτλο και το κείμενο με την περιγραφή της δραστηριότητας. Στη συνέχεια έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από τις πηγές/υλικά που προσφέρει η πλατφόρμα αυτά που αντιστοιχουν στη δραστηριότητα που δημιουργήσατε. Μόλις αντιστοιχίσετε τη δραστηριότητά σας σε μια ομάδα, εκείνη θα εμφανιστεί στα μέλη της με την ένδειξη ότι είναι δραστηριότητα που έχει δημιουργηθεί από τον εκπαιδευτικό.

Αποθήκευση δραστηριότητας

Ως εκπαιδευτικός μπορείτε να αποθηκεύσετε επιλεγμένες δραστηριότητες και να προσθέσετε διδακτικά σχόλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία κατά την προετοιμασία του μαθήματος, σημειώνοντας π.χ. με ποιο τμήμα θέλετε να επεξεργαστείτε ποια άσκηση και με τι μορφές κοινωνικής συναναστροφής θέλετε να δουλέψουν οι μαθητές/τριές σας. Θα βρείτε όλα τα σχόλια συγκεντρωμένα στην αναζήτηση δραστηριoτήτων. Αν θέλετε να δουλέψετε με προτζέκτορα ή smartboard μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα σχόλια και τη λειτουργία αποθήκευσης (αστεράκι) κάτω δεξιά.