Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

«Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) θυμάται» σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» βραβεύεται στον διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»

Σε μια ψηφιακή τελετή βράβευσης, στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Heiko Maas, ανακοίνωσε ο ίδιος προσωπικά τους βραβευθέντες του εκπαιδευτικού διαγωνισμού «Μνήμη για το παρόν» που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και της Κεντρικής Υπηρεσίας για τα Σχολεία του Εξωτερικού. Ανάμεσα στους βραβευθέντες βρίσκεται και το πρόγραμμα της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Η ΓΣΑ θυμάται» (https://dsa-erinnert.org/), το οποίο πραγματοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Νέα 26.02.2021

Στο πρόγραμμα «Η ΓΣΑ θυμάται» οι έφηβοι εξετάζουν και ασχολούνται εντατικά με τον παρελθόν και το παρόν του σχολείου τους και αποδεικνύουν πώς μπορεί να ξεκινήσει και να εδραιωθεί μια κοινή ελληνογερμανική κουλτούρα μνήμης σε σχολικό επίπεδο. Γι’ αυτό το σκοπό δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιστορικές πηγές από το αρχείο του σχολείου από την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ (dsa-erinnert.org). Επιπλέον παρουσιάζονται οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με το Λύκειο Διστόμου. Το Δίστομο αποτελεί μια μαρτυρική κοινότητα, η οποία έπεσε θύμα μιας από τις χειρότερες σφαγές του Β’ Π. Π., στην οποία δολοφονήθηκαν 218 άμαχοι πολίτες.

«Οι εμπειρίες στην ελληνογερμανική κουλτούρα μνήμης και την ψηφιακή προφορική ιστορία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου μάς βοήθησαν ουσιαστικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του έργου «Η ΓΣΑ θυμάται»», αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος Ρεγγίνα Βίζιγκερ. Ο καθηγητής Nίκος Αποστολόπουλος, διευθυντής του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», επισημαίνει: «Το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών καθώς και η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα αναδεικνύουν την σημασία και την ποικιλομορφία ψηφιακών εργαλείων που βασίζονται στην εκμάθηση μέσω έρευνας και επίλυσης προβλημάτων και σε μαθήματα, όπως η Ιστορία. Φανερώνεται η σημασία της συνύπαρξης του μαθήματος της Ιστορίας με τον ψηφιακό κόσμο. Χαιρόμαστε με το γεγονός ότι προγράμματα όπως «Η ΓΣΑ θυμάται» αποδεικνύουν την αποδοτικότητα αυτής της "συμβίωσης" στην πράξη και συγχαίρουμε την ομάδα για την επιτυχία της».

Πηγή: https://www.fu-berlin.de/presse/informationen/fup/2021/fup_21_035-deutsche-schule-athen-ausgezeichnet/index.html

25 / 52