Springe direkt zu Inhalt

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

Προκήρυξη σχολικού διαγωνισμού "Challenge History – Remember Hellas“ για γερμανόφωνα σχολεία

(Ακολουθεί μετάφραση του γερμανικού κειμένου. Ο παρών διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε γερμανόφωνα σχολεία. Το 2022 προετοιμάζεται ξεχωριστός διαγωνισμός για ελληνόφωνα σχολεία).

Νέα 01.11.2021

Η Ελλάδα, γνωστή για τον αρχαίο πολιτισμό της, τη ζεστή φιλοξενία και τις πολυάριθμες φυσικές ομορφιές της, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Γερμανούς. Όμως λίγοι Γερμανοί επισκέπτες γνωρίζουν την κοινή πρόσφατη ιστορία των δύο χωρών κατά τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία άφησε βαθιές πληγές στο συλλογικό υποσυνείδητο της χώρας. Ο γερμανικός επιθετικός πόλεμος 80 χρόνια πριν και η αιματηρή Κατοχή που ακολούθησε, κόστισαν χιλιάδες ζωές. Ο μεγάλος λιμός το χειμώνα του 1941/42, ο αφανισμός των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας, η καταστροφή σχεδόν 800 οικισμών και τα αμέτρητα εγκλήματα κατά του ελληνικού άμαχου πληθυσμού έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στη συλλογική μνήμη της χώρας.

Πώς «συνδέονται» μεταξύ τους το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και το Κομμένο; Πώς άλλαξε η γερμανική Κατοχή τη ζωή των Εβραίων στην Ελλάδα; Ποιες μορφές αντίστασης χρησιμοποίησε ο ελληνικός πληθυσμός; Και γιατί όλα αυτά τα ερωτήματα μας απασχολούν ακόμη και σήμερα, 80 χρόνια μετά;

Mαθητές και μαθήτριες στη Γερμανία καλούνται να εξερευνήσουν την ιστορία της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα – ένα σε μεγάλο βαθμό άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας της χώρας τους.

Ο διαγωνισμός "Challenge History - Remember Hellas" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Μνήμες της Κατοχής στην Ελλάδα" (MOG, (www.occupation-memories.org)) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο. Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους και τις νέες για την ελληνογερμανική ιστορία, καθώς και να προωθήσει ευρωπαϊκές αξίες όπως τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα.

Σε ποιους και ποιες απευθύνεται ο διαγωνισμός;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες των τάξεων 9-13 και τους καθηγητές και καθηγήτριές τους στα γερμανόφωνα σχολεία. Το 2022 προετοιμάζεται ένας ξεχωριστός διαγωνισμός για ελληνόφωνα σχολεία.

Στόχοι του διαγωνισμού:

• Ενασχόληση με την περίοδο της γερμανικής Κατοχής της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1944).

• Εξέταση του κοινού παρελθόντος ως σημαντικό μέρος μιας κοινής κουλτούρας μνήμης.

• Καλλιέργεια κατανόησης, ανεκτικότητας και αισθήματος αλληλεγγύης.

• Συνειδητοποίηση των τραυματικών εμπειριών της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.

• Ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις κοινωνικές και κρατικές δομές αδικίας, διακρίσεων και αποκλεισμού, τότε και σήμερα.

• Εξέταση των συνδέσεων μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πιθανά θέματα και περιεχόμενα:

• Μπορούν να επιλεγούν τα ακόλουθα ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα: λιμός, εγκλήματα πολέμου, αντίσταση, διωγμός των Εβραίων στην κατεχόμενη Ελλάδα, καθημερινή ζωή στην Κατοχή καθώς και σημερινές μορφές ρατσισμού, αποκλεισμού, φυγής, δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών, αντίσταση κ.λπ. Η θεματική επεξεργασία θα πρέπει να είναι σαφώς ορατή στο αποτέλεσμα του έργου.

• Η ενασχόληση με ένα θέμα πρέπει να έχει σαφή συσχετισμό με το παρόν: Τι σημαίνει η αντιμετώπιση της ιστορίας και της μνήμης για τους νέους σήμερα; Ποιους καινούργιους δρόμους ή μορφές έκφρασης στην κουλτούρα της μνήμης θέλουν να ακολουθήσουν οι νέοι; Ποιες γνώσεις αποκομίζουν από την ενασχόληση με το παρελθόν και πώς αυτό οξύνει την άποψή τους για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων; Τι είδους κοινό μέλλον θέλουν να διαμορφώσουν; 

• Το Αρχείο και η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα "Μνήμες της Κατοχής στην Ελλάδα" θα πρέπει να συμπεριληφθούν και να χρησιμοποιηθούν ως κεντρικές πηγές. Μπορούν επιπλέον να συμβουλευτούν και άλλες κατάλληλες πηγές.

Αποτελέσματα και μορφές παρουσίασης:

Ψηφιακά: ηλεκτρονικό βιβλίο, επεξηγηματικό βίντεο, αφήγηση ιστοριών (storytelling), κόμικς, χρονολόγιο, podcast/feature

Καλλιτεχνικά: ποιήματα, τραγούδια, χορογραφίες, φωτογραφικά κολάζ, γκράφιτι, γλυπτά, παιχνίδια ρόλων, σκηνικές αναγνώσεις

Ερευνητικά: εννοιολογικός σχεδιασμός για ένα μνημείο, εργαστήριο δημιουργικής γραφής (φανταστικές ημερολογιακές καταχωρήσεις, άρθρα εφημερίδων, επιστολές), οργάνωση μιας μικρής έκθεσης με εικόνες και πληροφορίες, συλλογή ερωτήσεων για μια φανταστική συνέντευξη, καταχώρηση σε ιστολόγιο (blog).

Τα θέματα καθώς και οι μορφές παρουσίασης μπορούν να επιλεγούν ελεύθερα από την κάθε ομάδα.

Το περιεχόμενο του πρότζεκτ θα πρέπει να επιλεγεί κατά τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης διάρκειας του διαγωνισμού.


Χρονοδιάγραμμα:

15 Δεκεμβρίου --> Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής

Αρχές Ιανουαρίου 2022 --> Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

Τέλη Μαίου 2022 --> Κατάθεση έργων

Σεπτέμβριος 2022 --> Τελετή βράβευσης από την Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου


Δηλώση συμμετοχής ως 15.12.2021 από τον/την υπεύθυνο ή υπεύθυνη εκπαιδευτικό στη διεύθυνση https://www.occupation-memories.org/de/schuelerwettbewerb/PM-mogwettbewerb/index.html.

• Οι εκπαιδευτικοί θα προσκληθούν σε ένα προπαρασκευαστικό σεμινάριο Αρχές Ιανουαρίου 2022.

• Τα αποτελέσματα του έργου θα υποβληθούν σε ψηφιακή μορφή και θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του έργου "Μνήμες της Κατοχής στην Ελλάδα" σε συντονισμό με την αντίστοιχη ομάδα έργου.

• Τα νικητήρια έργα (έως 3) που θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή αναμένεται να βραβευθούν το Σεπτέμβριο του 2022 από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο.

• Ως συνεργάτης του MOG, η Γερμανική Σχολή Αθηνών (https://www.dsathen.gr) θα υποστηρίξει όλες τις συμμετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος "Η ΓΣΑ θυμάται" (https://dsa-erinnert.org/).

Προσβλέπουμε σε πολλές συμμετοχές και θα χαρούμε ιδιαίτερα για όλες τις δημιουργικές συνεισφορές.

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@occupation-memories.org.

Επικοινωνία:

Erinnerungen an die Okkupation in Griechenland

Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα

Memories of theOccupation in Greece (MOG)

info@occupation-memories.org

www.occupation-memories.org 

1 / 2